Ο «ατομικισμός» των Αμερικανών και η «υπέρμετρη ευγένεια» των Βρετανών, ήταν οι λόγοι που το ναυάγιο του Τιτανικού στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανατροφής του κάθε λαού και όχι με τη συμπεριφορά που έχουν όταν η ζωή τους κινδυνεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γυναίκες και παιδιά είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να σωθούν, απ’ ότι οι άνδρες, αλλά οι πιθανότητες ήταν λιγότερες για τους Βρετανούς, πολλοί από τους οποίους ήταν ευγενικής καταγωγής και δεν μπορούσαν να ανεχτούν τον πανικό.

Απόσπασμα από την ταινία “A night to remember”, του 1958

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρουν ως παράδειγμα τη συμπεριφορά ενός Βρετανού, ο οποίος – σύμφωνα με μαρτυρίες – αφ’ότου άφησε τα παιδιά και τη γυναίκα του σε μία από τις λέμβους, ξαναπήγε στην καμπίνα του, έβαλε ένα σμόκιν και πήρε τα πούρα του για να καπνίσει.

Επίσης τονίζεται πως ο καπετάνιος του Τιτανικού Έντουαρντ Τζον Σμιθ, αντί να φωνάζει ψυχραιμία, έλεγε στους επιβάτες να «συμπεριφέρονται ως Βρετανοί».

Ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912, στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, στοιχίζοντας τη ζωή σε 1517 ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης