Δύο χιλιάδες άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση της συριακής αεροπορίας που διεξάγεται από τις αρχές του έτους εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

«Από τις αρχές Ιανουαρίου και έως τις 29 Μαΐου, 1.963 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά και τις βόμβες που ρίχνει η πολεμική αεροπορία, ανάμεσά τους 567 παιδιά και 283 γυναίκες» ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πολιτών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Χαλέπι, πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας η οποία πλήττεται από έναν πόλεμο που έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του και έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 160.000 ανθρώπων, είναι χωρισμένο σε φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές συνοικίες από τον Ιούλιο του 2012. Οι συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι αποτελούν στόχο της επιχείρησης που άρχισε ο συριακός στρατός στα μέσα Δεκεμβρίου με καθημερινούς βομβαρδισμούς και ενίσχυσε τον Ιανουάριο.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, που πραγματοποιούνται συχνά από ελικόπτερα που ρίχνουν βαρέλια εκρηκτικών ΤΝΤ, προκάλεσαν την έξοδο πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση των βαρελιών με εκρηκτικά και κατήγγειλε τις «καταστροφικές συνέπειές» τους, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «βαρβαρότητα». Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, ωστόσο, κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη «σφαγή» αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης