Τραμπ για Ιράν: «Πρέπει να σταματήσει να εκπαιδεύει τρομοκράτες»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, 17:16
Τραμπ για Ιράν: «Πρέπει να σταματήσει να εκπαιδεύει τρομοκράτες»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα πως το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει σε «τρομοκράτες και μαχητές» και επανέλαβε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει ατομικά όπλα.

«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μπορούν να πουν με μια φωνή πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα --ποτέ, ποτέ-- και πως πρέπει να σταματήσει τη φονική χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τρομοκρατών και μαχητών, και πως πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν το Ιράν «κράτος-χρηματοδότη της τρομοκρατίας». Διατείνονται πως η υποστήριξη της Τεχεράνης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στους αντάρτες Χούτι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και στο πολιτικό κόμμα και τους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνέβαλε να αποσταθεροποιηθεί η Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ μετέβη νωρίτερα σήμερα από το Ριάντ στο Ισραήλ, δεύτερο σταθμό του πρώτου υπερπόντιου ταξιδιού του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Στην ομιλία του στην επίσημη κατοικία του Ρίβλιν, ο Τραμπ είπε πως έχει ενθαρρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνομιλίες που είχε με μουσουλμάνους ηγέτες στη Σαουδική Αραβία.

«Πολλοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν να τελειώσει η τρομοκρατία και η εξάπλωση του ριζοσπαστισμού. Πολλά μουσουλμανικά έθνη έχουν ήδη κάνει βήματα προκειμένου να αρχίσουν να ακολουθούν αυτή τη δέσμευση», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των Αράβων γειτόνων σας ότι έχουν κοινό σκοπό μαζί σας όσον αφορά την απειλή που θέτει το Ιράν».

Από την πλευρά του, λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ισραηλινός πρόεδρος είχε καταγγείλει και εκείνος, με έντονους όρους, τη συμπεριφορά της Τεχεράνης.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξυπνήσουμε σε έναν εφιάλτη, με το Ιράν, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τη Χαμάς στα σύνορά μας», είπε ο Ρέβλιν. «Για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, πρέπει να διασφαλίσουμε πως το Ιράν θα βρίσκεται εκτός των συνόρων μας, εκτός της Συρίας, εκτός του Λιβάνου», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τραμπ από Τελ Αβίβ: Δίνεται μια σπάνια ευκαιρία για την ειρήνη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, 17:16