Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται πολύ άσχημα για τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, τον Πολ Μάναφορτ, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση σχεδόν τεσσάρων ετών για οικονομικά εγκλήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή των ΗΠΑ για φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ, που μιλούσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε επίσης πως είναι μια δύσκολη στιγμή για τον Μάναφορτ και πως τον τίμησε η επισήμανση του δικαστή κατά την ανακοίνωση της καταδίκης του συνεργάτη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή», είπε. «Ο δικαστής – εννοώ για κάποιο λόγο με τίμησε πολύ αυτό- έκανε επίσης τη δήλωση ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με συνωμοσία με τη Ρωσία».

Ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση ότι δεν βοήθησε τη Ρωσία να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές του 2016 τις οποίες κέρδισε, λέγοντας «δεν συνωμοτώ με τη Ρωσία».

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι αναμείχθηκε στις εκλογές που οδήγησαν στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη πως θα απογοητευθεί αν η Βόρεια Κορέα επαναλάβει τις δοκιμές όπλων και επανέλαβε ότι έχει μια καλή σχέση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Θα με εξέπληττε αρνητικά αν έκανε οτιδήποτε που δεν θα ήταν σύμφωνο με την κοινή μας αντίληψη. Αλλά θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα απογοητευόμουν πολύ αν έβλεπα ένταση», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνει τα σχόλια αυτά μετά την κατάρρευση της δεύτερης συνάντησης κορυφής που είχε με τον Κιμ την περασμένη εβδομάδα λόγω διαφορών σχετικά με την απαίτηση των ΗΠΑ για αποπυρηνικοποίηση και την απαίτηση της Βόρειας Κορέας για ελάφρυνση των κυρώσεων.

Δύο δεξαμενές σκέψεις των ΗΠΑ και η υπηρεσία κατασκοπίας της Σεούλ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει και πάλι μια εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων και πως υπήρξαν αναφορές για νέες δραστηριότητες σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε τους πρώτους διηπειρωτικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας που μπορούν να φθάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, πρόσθεσε όμως πως πιστεύει ότι η χώρα του θα τα καταφέρει πολύ καλά με ή χωρίς συμφωνία με τη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Βέβαια, είμαι σίγουρος, αλλά αν δεν κάνουμε μια πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα μας, δεν θα έκανα συμφωνία», είπε ο Τραμπ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με μια έκθεση σύμφωνα με την οποία η Κίνα δεν είναι θετική σε μια εμπορική συμφωνία και πως μια συνάντηση με τον πρόεδρο Σι μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, είπε: «Δεν το έχω ακούσει. Νομίζω πάμε καλά. Θα πάμε πολύ καλά έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς συμφωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης