Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανήρτησε μια φωτογραφία του Τραμπ στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Άμπε σχετικά με «την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ο οποίος κατέπεσε) στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Τραμπ και Άμπε επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης