Η προαναγγελία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί εισβολής στη Συρία, αλλά και το «πράσινο φως», που έδωσε ο Λευκός Οίκος, σχετικά με την εν λόγω τουρκική «επιχείρηση», φέρνει μία σειρά από αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Την ίδια ώρα λοιπόν, ο τουρκικός Τύπος δίνει στο φως της δημοσιότητας χάρτη, στον οποίο εμφανίζονται οι βάσεις, τα φυλάκια και τα ορμητήρια των Αμερικανών στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Βόρειο Συρία, όπου αναμένεται πολύ σύντομα να πραγματοποιηθεί η τουρκική εισβολή. Στο κάτω μέρος του χάρτη και αριστερά βρίσκεται η Ράκκα, η πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου ή ISIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ανέφερε ότι για αρκετό καιρό οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο άσκοπο για αυτές και επεσήμανε πως θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση (δηλαδή τους Τούρκους και τους Κούρδους) την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση».

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε κατά της Ε.Ε. δηλώντας πως της έκανε «μεγάλη χάρη» με την εξουδετέρωση του ISIS. 

«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους. Μισούν όλοι τον ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι τον ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε άλλο tweet και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε».

Εστιάζοντας στους ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να τους κρατήσει. «Είπα όχι σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε», έγραψε.

«Ο Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη Συρία»

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel.

«Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».

«Εάν αυτό το σχέδιο», με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, «εφαρμοστεί, θα καταθέσω ψήφισμα στη Γερουσία με το οποίο θα ζητώ να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση. Αναμένω ότι θα τύχει της ευρείας στήριξης και των δύο κομμάτων» έγραψε νωρίτερα ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, σε ένα tweet.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «εγγυάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους» και «η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής» προειδοποίησε ο ίδιος.

Αντίθετη η Ε.Ε. σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Την πλήρη αντίθεσή της σχετικά με την επικείμενη επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης