Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν επήλθε τελικά ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, ενώ αποκλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει σε κείμενο – ανάλυση η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle».

Η ανάλυση της εφημερίδας επικεντρώνεται στη στάση που τήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Αναφέρει πως ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης των μελών του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε κάθετος σε σημαντικής σημασίας θέματα που αφορούν στη ΝΑΤΟϊκή συνοχή, ενώ τη δεύτερη μέρα φάνηκε να ρίχνει τους τόνους προκαλώντας ανακούφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γράφει η Deutsche Welle:
Η σύγκρουση στους κόλπους του ΝΑΤΟ που πολλοί φοβόντουσαν δεν έγινε τελικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία, ούτε βέβαια αμφισβήτησε τη συνεργασία του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου δεν παρέλειψε να ασκήσει τη συνήθη κριτική του, υποστηρίζοντας πως οι δαπάνες για την άμυνα των χωρών-μελών είναι πολύ χαμηλές και ότι από 2% του ΑΕΠ θα πρέπει να ανέλθουν στο 4%. Αλλά μέχρι εκεί, τίποτα παραπάνω. Γαλλικοί διπλωματικοί κύκλοι διατείνονταν, μάλιστα, πως ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε και σε θετικές και εποικοδομητικές δηλώσεις.

«Υπήρξαν συζητήσεις, είχαμε διαφορές απόψεων» δήλωσε ανακουφισμένος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ωστόσο, όπως είπε, διαφωνίες υπήρχαν πάντα, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι εταίροι κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς. Η Γερμανία τόνισε τη συμβολή της και πέραν των αμυντικών δαπανών, παράδειγμα είναι η εγκατάσταση ενός νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην πόλη Ουλμ, και δήλωσε πως σταδιακά θα φθάσει το επίπεδο του 2%. Επίσης, προσκλήθηκε η FYROM για ενταξιακές συνομιλίες και αποφασίστηκε μια εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ, τη διεύθυνση των οποίων θα αναλάβει ο Καναδάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Βελτίωση των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων

Όσον αφορά τώρα στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις, εκεί τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από κάθε προσδοκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε στροφή 180° και δήλωσε πως «έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την καγκελάριο, μια θαυμάσια σχέση με τη Γερμανία…. και πιστεύω πως οι εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν όπως και άλλοι τομείς».

Δεν αναφέρθηκε σε αμυντικά ζητήματα, αλλά προτίμησε να μιλήσει για το αγαπημένο του θέμα που είναι οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε από τη μεριά της πως η Ε.Ε. δεν θα επιθυμούσε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης και η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ε.Ε. προχωρώντας σε συμφωνίες με αφρικανικές χώρες προσπαθεί να ελέγξει το πρόβλημα. Ακόμη του διευκρίνισε πως η Γερμανία καλύπτει γύρω στο 9% των ενεργειακών αναγκών της από τη Ρωσία και όχι 60 έως 70%, όπως εκείνος είχε ισχυριστεί το πρωί της ίδιας ημέρας.
Η Άνγκελα Μέρκελ αποτίμησε μάλλον ουδέτερα το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφέροντας ότι χάρηκε για την ευκαιρία που δόθηκε για συνομιλίες, ότι μίλησαν για οικονομικά θέματα και για τη μετανάστευση, ότι η ανταλλαγή απόψεων με τις ΗΠΑ είναι σημαντική καθώς οι δύο χώρες είναι εταίροι, ωστόσο τόνισε πως δεν θα ήθελε να πει περισσότερα ενώπιον των δημοσιογράφων.

Σε αυτήν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους και η ρήξη τελικά μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν επήλθε.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης