Τραμπ: Προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, 04:38
Τραμπ: Προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να μετατρέψει σε προτεραιότητα την επίτευξη προόδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο όπου η κυριαρχία των ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί από την Κίνα.

Το προεδρικό διάταγμα καλεί την «ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφιερώσει όλους της τους πόρους» προκειμένου να συμβάλλει η χώρα να παραμείνει στην πρωτοπορία ως προς την ΤΝ.

«Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν τρομερά, διότι υπήρξαν προάγγελοι και πρωτοπόροι διεθνώς στην ανάπτυξη της ΤΝ» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Ωστόσο, δοθείσης της ταχύτητας με την οποία προχωρά η καινοτομία στην ΤΝ, δεν μπορούμε να τηρούμε παθητική στάση και να υποθέτουμε ότι η κυριαρχία μας είναι εγγυημένη» συνεχίζει το κείμενο.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται λόγος για κάποιο ποσό που θα δαπανηθεί, ούτε περιγράφεται κάποια στρατηγική για την ανάπτυξη της ΤΝ από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κίνηση καταγράφεται με φόντο την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, η οποία έχει κλιμακωθεί ραγδαία από πέρυσι. Ανάμεσα στα πολλά θέματα για τα οποία διαφωνούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φιγουράρει η τεχνολογία και ιδίως κάποιες διαστάσεις της ΤΝ, επιστημονικού και τεχνολογικού πεδίου στο οποίο οι Κινέζοι πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις.

Αμερικανοί ειδικοί στηλίτευσαν το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν ήταν πιο συγκεκριμένη.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε, πάντως, σε κάποια στάδια: αύξηση των πόρων για την έρευνα, συστάσεις για τη ρύθμιση του τομέα, προώθηση της ΤΝ στην εκπαίδευση, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην Κίνα, το κείμενο της αμερικανικής προεδρίας αξιώνει να «προστατευθεί το (αμερικανικό) πλεονέκτημα στην TΝ και στις τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για τα συμφέροντά μας», που συνδέονται «με την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας» έναντι «ξένων στρατηγικών ανταγωνιστών και αντιπάλων μας».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, 04:39