Τραμπ: Συναντάται σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Κίνας για το εμπόριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 05:58
Τραμπ: Συναντάται σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Κίνας για το εμπόριο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε, τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το εμπόριο στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη (σ.σ.: ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Οι δύο πλευρές συνέχιζαν να διαπραγματεύονται σκληρά χθες για διάφορες διευθετήσεις, ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, μία εβδομάδα πριν παρέλθει η προθεσμία που έδωσε η Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει την επιβολή πιο σκληρών δασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν εξονυχιστικά τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως σε μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία έως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από το 10% στο 25%. Η ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχει επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία αφότου άρχισε ο εμπορικός πόλεμος, πριν από επτά μήνες.

Οι διαπραγματευτές δυσκολεύονταν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για τη φρασεολογία και τις διατυπώσεις, ειδικά για τις διαστάσεις που αφορούν στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κινεζική οικονομία. Ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα είναι ο μηχανισμός που θα εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας από μέρους του Πεκίνου.

«Δεν προκαλεί έκπληξη πως αυτήν την εβδομάδα οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες» ανέφερε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο των συνομιλιών. «Όταν περνάς από το γενικό περίγραμμα στον προσδιορισμό των λεπτομερειών, τα πράγματα φυσικά γίνονται πολύ πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Τα κείμενα που συζητώνται αφορούν στις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, την κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω κυβερνοπειρατείας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη νομισματική πολιτική, τη γεωργία, τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο.

Οι δύο πλευρές θεωρείται πως απέχουν ακόμη πολύ σε κάποια από τα ζητήματα αυτά. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων χωρίς στην πραγματικότητα να εξασφαλίσει κάποιο απτό αντάλλαγμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πέραν της κατάργησης των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνουν αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 06:06