Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις, προς αναζήτηση μιας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος της ασφάλειας των συνόρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανέγερση του τείχους που ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των διαπραγματευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία έχει στη διάθεσή της λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να καταλήξει σε μια νομοθετική πρόταση. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτό από τον Τραμπ, πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε η χώρα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο άλλης μιας μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επαναλειτουργήσουν προσωρινά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά απειλεί ότι το shutdown θα επανέλθει, αν το Κογκρέσο δεν παρουσιάσει μια ικανοποιητική συμφωνία ή ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter νωρίς το πρωί, ο Τραμπ προειδοποίησε την ομάδα των διαπραγματευτών ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα του τείχους. «Αν η επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών που συνεδριάζει για την Ασφάλεια των Συνόρων δεν συζητά ή δεν μελετά το Τείχος ή ένα Φυσικό Σύνορο, χάνει τον καιρό της», έγραψε.

Ακόμη και αν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων καταλήξουν σε συμφωνία, παραμένει ασαφές αν ο Τραμπ θα την δεχτεί. Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν για πρώτη φορά αργότερα σήμερα και πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο μέχρι τις 15 του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης