Το κοινοβούλιο του Πακιστάν απαίτησε με απόφασή του σήμερα να σταματήσουν οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) της CIA στο έδαφος της χώρας με στόχο στελέχη της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, ζητώντας παράλληλα τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την αμερικανική επιδρομή στην διάρκεια της οποίας εκτελέστηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη σχετική απόφασή η οποία υιοθετήθηκε μετά από 10ωρη συνεδρίαση, το κοινοβούλιο του Πακιστάν χαρακτηρίζει τις επιδρομές των τηλεκατευθυνόμενων αμερικάνικων αεροσκαφών «απαράδεκτες».
«Αυτές οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών πρέπει να σταματήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα όφειλε να εξετάσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, περιλαμβανομένης της ακύρωσης των αδειών διέλευσης που έχουν δοθεί στο NATO, ώστε να μεταφέρει εφόδια, καύσιμα και άνδρες στο Αφγανιστάν», επισημαίνεται στην απόφαση του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας σκοπός της είναι να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός».

Η εκστρατεία της CIA με τη χρήση UAVs είχε αρχίσει το 2004 και εντάθηκε θεαματικά μετά το 2008. Το 2010 έγιναν τουλάχιστον 100 επιδρομές με πάνω από 670 νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού. Πρόσφατα, ο πακιστανός πρωθυπουργός, Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις των UAVs θα έπρεπε, για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να τεθούν υπό την επίβλεψη του Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης