Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον 7.000 διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ και επιθυμούσαν να γκρεμίσουν ένα άγαλμα του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες.

«Το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Προέδρου, όταν η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί, ενώ θωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί, για να αποτρέψουν το γκρέμισμα του ”σάναμ” (ψεύτικη θεότητα)» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, αναφερόμενος στο άγαλμα του Χαφέζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της πόλης, οι διαδηλωτές αρχικά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του Μουάτ αλ Ράκαντ, ενός 14χρονου αγοριού που σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Το μεγάλο άγαλμα είναι το μοναδικό που έχει απομείνει στην Ντέιρ αλ Ζορ. Όλες οι υπόλοιπες προτομές και τα αγάλματα του Χαφέζ που ξέρω έχουν γκρεμιστεί» δήλωσε ένας άλλος κάτοικος.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ διοικούσε αυταρχικά τη Συρία επί 30 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μπασάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι 25 άνθρωποι -19 πολίτες και 6 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας- έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στην επαρχία Ζισρ αλ Σουγκούρ, στη Βορειοδυτική Συρία, όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ράμι Αμπντελραχμάν του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στην επαρχία Ζισρ αλ Σουγκούρ: 10 χθες και 15 σήμερα» δήλωσε ο Αμπντελραχμάν.

Δεκαεννέα πολίτες και 6 πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν στην επαρχία αυτή όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, διευκρίνισε ο Αμπντελραχμάν επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης