Τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των ρώσικων S-400 προσπάθησε να μπλοκάρει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ένα κείμενο επτά σελίδων που στάλθηκε στη Γερουσία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο έγγραφο που παρουσιάζει η ιστοσελίδα The Daily Beast, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές κυρώσεις θα φέρουν πιο κοντά την Άγκυρα και τη Μόσχα, ενώ επίσης αντιτάσσεται και σε μια διάταξη του νομοσχεδίου που θα βοηθούσε τους Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «θα τερματίσει αποτελεσματικά το αμυντικό εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», γεγονός που θα αυξήσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία ή από άλλους παρόχους οπλικών συστημάτων, αντιπάλους προς την Αμερική. Το νομοσχέδιο θα «θεωρήσει επίσης την Τουρκία ως παρία στο ΝΑΤΟ, τροφοδοτώντας μια αφήγηση που η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει πιθανώς να ενισχύσει και να εκμεταλλευτεί».

Ο Aykan Erdemir του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών ισχυρίστηκε ότι η πολεμική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζιμ Ρις και του Δημοκρατικού συναδέλφου του Ρόμπερτ Μενέντεζ που ενέκρινε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θα είναι χρήσιμη για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό σίγουρα θα ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίσει τις παραβάσεις του», δήλωσε ο Ερντεμίρ.
Ο Ααρών Στάιν του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε ότι το έγγραφο φέρνει νέο φως στην αντίθεσή του προς τις κυρώσεις του Χιλ.

Ο Άαρον Στάιν του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε ότι το έγγραφο ρίχνει νέο φως στην αντίθεσή του Τραμπ στις κυρώσεις που προωθούνται στο Καπιτώλιο εναντίον της Τουρκίας.

“Είναι πολύ πιο λεπτομερές από ό, τι είχαμε δει μέχρι τώρα«, είπε ο Στάιν. “Είναι θεμιτές οι επικρίσεις για το νομοσχέδιο, αλλά αυτό (θα ψηφιστεί) πιθανώς επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πάρει τη συμφωνία (εννοεί από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400). Η τέχνη της διαπραγμάτευσης, ο επικεφαλής της συμφωνίας είναι ένας «εξοργιστικά βλάκας». Το πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβάλουμε τις κυρώσεις (στη βάση του νόμου CAATSA) και να το ξεχάσουμε. Είναι τόσο απλό».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θέλουμε ισχυρή τη σχέση Τουρκίας – ΝΑΤΟ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να διατηρήσει ισχυρή τη σχέση Τουρκίας – ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο με την Τουρκία ως μέλος και έχει περάσει σχεδόν 70 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας είναι να οδηγήσει μια σφήνα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία εντός της Συμμαχίας. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τονίζοντας ότι τα S-400 και F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι αμυντικές επενδύσεις της θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι να επιδιώξουν τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Πηγή: thedailybeast.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης