Τριντό: «Όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 04:35
Τριντό: «Όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Πέμπτη ότι όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή Ε.Ε. και πως η Ένωση και η χώρα του πρέπει να ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας σε ενδιαφέροντες καιρούς.

Ο Τριντό είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ένωση είναι ένα χωρίς προηγούμενο πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας σε μια ομιλία κατά την οποία προανήγγειλε την αποστασιοποίησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αξία και το μέλλον της Ένωσης, και από τη Βρετανία, που ψήφισε να την εγκαταλείψει.

«Μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια σκηνή δεν είναι απλώς προτιμότερη, είναι απαραίτητη» είπε ο Τριντό.

«Είστε ένας ζωτικής σημασίας παίκτης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται συλλογικά ενώπιόν μας ως διεθνούς κοινότητας» είπε στους ευρωβουλευτές μία ημέρα αφού ενέκριναν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά.

«Πραγματικά όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Ο Τριντό, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσης τη Γερμανία, είπε πως ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζονται την πίστη στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιεκτικότητα και την ποικιλομορφία.

«Γνωρίζουμε πως σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να επιλέξουμε να ηγηθούμε της διεθνούς οικονομίας, όχι απλώς να είμαστε υποκείμενα των ιδιοτροπιών της» τόνισε σύμφωνα με το κείμενο που διατέθηκε προτού εκφωνήσει την ομιλία του, προσθέτοντας ότι και τα δύο μέρη έχουν δείξει πως δίνουν αξία στο εμπόριο και στην πίστη ότι μπορεί να φέρει ευημερία στους πολίτες της.

Η ομιλία του Τριντό, που δόθηκε στα αγγλικά και τα γαλλικά, έτυχε θερμής υποδοχής από τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, καθώς προανήγγειλε την αποστασιοποίηση του Καναδά τόσο από τον μεγάλο γείτονά του προς Νότο υπό τον Τραμπ όσο και από το Λονδίνο, όπου οι οπαδοί του Brexit υποστηρίζουν πως οι δεσμοί με την πρώην βρετανική αυτοκρατορία μπορούν να βοηθήσουν στη διεύρυνση του εμπορίου από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Ε.Ε., είπε ο Τριντό, πρέπει να διασφαλίσουν πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά (CETA) λειτουργεί για τον κόσμο.

«Αν επιτύχουμε, η CETA θα γίνει το πρότυπο για όλες τις φιλόδοξες, μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Αν όχι, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελευταία. Άρα, δεν κάνουμε λάθος, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς» υπογράμμισε.

Ο Τριντό είπε ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πως το τρέχον σύστημα ωφελεί μόνο τους λίγους τυχερούς και πως αυτή είναι μια βάσιμη ανησυχία.

Το εμπόριο, επεσήμανε, πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους, έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται.

«Και αυτή η συμφωνία... κάνει ακριβώς αυτό» υποστήριξε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 04:35