Τρεις αστυνομικοί από τη Μιανμάρ αναζήτησαν καταφύγιο στην Ινδία για να μην εκτελούν διαταγές της χούντας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 15:27
Τρεις αστυνομικοί από τη Μιανμάρ αναζήτησαν καταφύγιο στην Ινδία για να μην εκτελούν διαταγές της χούντας

Τρεις αστυνομικοί της Μιανμάρ διέσχισαν τα σύνορα και διέφυγαν στη βορειοανατολική Ινδία για να μην εκτελούν διαταγές της στρατιωτικής χούντας που προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ινδικής αστυνομίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταγραφεί διάφορες περιπτώσεις αστυνομικών που εντάχθηκαν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας κατά της χούντας, με ορισμένους να έχουν συλληφθεί, αλλά αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αστυνομικών που διέφυγαν από τη Μιανμάρ.

Οι τρεις άνδρες διέσχισαν την Τετάρτη, το απόγευμα, τα σύνορα κοντά στην πόλη Βανλαϊπάι, στο κρατίδιο Μιζοράμ και αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές τούς υποβάλλουν σε εξετάσεις για την υγεία τους και προβαίνουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις γι' αυτούς, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της περιοχής Σέρσχιπ στο κρατίδιο αυτό.

«Αυτό που είπαν είναι ότι έλαβαν οδηγίες από τη στρατιωτική ηγεσία στις οποίες δεν μπορούσαν να υπακούσουν και γι' αυτό διέφυγαν» διευκρίνισε ο Στέφεν Λαλρινάουμα στο Reuters. «Αναζητούν καταφύγιο λόγω της στρατιωτικής ηγεσίας στη Μιανμάρ» πρόσθεσε.

Σε 1.643 χιλιόμετρα υπολογίζεται το μήκος των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και τη Μιανμάρ, στην οποία περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα. Η χούντα ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέλαβε την ηγέτιδά της, την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, αμφισβητώντας τη σαρωτική νίκη του κόμματός της στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Ινδία φιλοξενεί ήδη χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων μελών της εθνότητας Τσιν και Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν διαφύγει εκεί κατά τη διάρκεια προηγουμένων περιόδων βίας.

Ηγέτης της κοινότητας των Τσιν στο Νέο Δελχί δήλωσε ότι σπάνια αστυνομικοί έχουν διαφύγει στην Ινδία. «Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο» δήλωσε ο Τζέιμς Φανάι, πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Τσιν, που έχει την έδρα της στην Ινδία. «Λόγω του παρελθόντος, η αστυνομία και ο στρατός ακολουθούν απλώς εντολές» πρόσθεσε.

Το στρατιωτικό διοικητικό συμβούλιο της Μιανμάρ έχει υπογραμμίσει τη σημασία που έχει οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες να κάνουν το καθήκον τους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 16:10