Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Μασούντ Άζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, που εδρεύει στο Πακιστάν κι έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 μέλη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν ο Μασούντ Άζχαρ να προστεθεί στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην «τρομοκρατία», κάτι που συνεπάγεται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων σε διεθνές επίπεδο και παγκόσμιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το τρίτο αίτημα που υποβάλλεται για τον σκοπό αυτόν από το Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον: το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει την εναντίωσή του δύο φορές (2016, 2017), κάτι που αναμένεται να πράξει και τώρα.

Η οργάνωση είχε ήδη προστεθεί στη μαύρη λίστα το 2001.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα των τριών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Τζάις ι Μοχάμαντ.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να λάβουν «άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης» της έντασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σα Μαχμούντ Κουρέσι απηύθυνε από τη μεριά του αίτημα στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να παρέμβει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης