Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σε ένδειξη καλής θέλησης, πρόκειται να απελευθερώσουν αργότερα σήμερα τρεις ομήρους και όχι δύο, ανακοίνωσε το Σάββατο η Πιεδάδ Κόρδομπα, πρώην μέλος της Γερουσίας η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

«Ο Κάρλος Αλμπέρτο Ομπάνδο Πέρες επίσης θα επιστρέψει στο σπίτι του. Αύριο θα αγκαλιάσουμε όχι δύο, αλλά τρία» πρόσωπα, ανέφερε η Κόρδομπα σε μήνυμά της στο Twitter. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρλος Ομπάνδο, αστυνομικός, είχε απαχθεί την 28η Δεκεμβρίου 2010 στην επαρχία Τολίμα, στην κεντρική Κολομβία.

Ήταν ήδη γνωστό ότι οι αντάρτες επρόκειτο να απελευθερώσουν ακόμη δύο ομήρους, τον Γκιγιέρμο Σολόρσανο, που είχε απαχθεί τον Ιούνιο του 2007, και τον Σαλίν Σανμιγκέλ, που είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών τον Μάιο του 2008. Οι FARC εξακολουθούν να κρατούν επίσης 18 αστυνομικούς και στρατιωτικούς ως ομήρους, ορισμένοι εκ των οποίων παραμένουν αιχμάλωτοι για πάνω από μια δεκαετία.

Η εφημερίδα «El Espectador» ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε αντάρτες και στελέχη της κυβέρνησης ώστε να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εξαιρετικά σκληρή πολιτική έναντι των ανταρτών που είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του Άλβαρο Ουρίμπε, επιμένει ότι οι FARC πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρούς όρους πριν υπάρξει διάλογος-μεταξύ άλλων, να σταματήσουν την ένοπλη δράση και να απελευθερώσουν χωρίς όρους όλους τους ομήρους που κρατούν.

Ο Σάντος αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «μπήκε στον πειρασμό να ακυρώσει» την απελευθέρωση των ομήρων, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι αντάρτες παρουσίασαν την κίνηση ως ένδειξη «καλής θέλησης» την ώρα που «συνεχίζουν τις απαγωγές». Χθες Σάββατο χαρακτήρισε την συνεχιζόμενη επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων «σόου για τα μέσα ενημέρωσης».

Ο εμφύλιος στην Κολομβία, που διαρκεί από το 1964, έχει στοιχίσει, κατά εκτιμήσεις, 200.000 ανθρώπινες ζωές κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άμαχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης