Ο Nοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με απώτερο σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες – που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο – ανάμεσα στη βορειοκορεατική και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ακολουθεί έτσι τα βήματα δύο προκατόχων του: του Κιμ Ντάε-τζουνγκ, που είχε ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ το 2000, και του Ρο Μου-χιούν, του μέντορά του, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Για το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη».

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς κι άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών.

Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης