"Τρομοκρατία" πίσω από την έκρηξη στο τάνκερ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 12:13
"Τρομοκρατία" πίσω από την έκρηξη στο τάνκερ
«Κλειδί» στην υπόθεση της έκρηξης του ιαπωνικού σουπερτάνκερ την περασμένη εβδομάδα κοντά στα Στενά του Χορμούζ, φαίνεται πως είναι τα ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν από τις έρευνες, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έγινε στόχος «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο πηγή της ακτοφυλακής.

«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», αναφέρει το πρακτορείο.

Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυκτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίσθηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για το αίτιο της έκρηξης, ξεκινώντας από γιγάντιο κύμα και φθάνοντας μέχρι τη σύγκρουση με αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο. Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.

Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.

Διαβάστε επίσης:
Έκρηξη σε τάνκερ, 28 Ιουλίου 2010, 14:50

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 12:13