Οι Μαλδίβες αποτελούν έναν από τους πιο περιζήτητους γαμήλιους προορισμούς, γνωστές για τα πολυτελή ξενοδοχεία τους και για τις αμμώδεις παραλίες με φόντο τους θεαματικούς κοραλλιογενείς υφάλους. Ωστόσο αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, αποτελούμενο από 1.192 νησιά, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιδιόμορφης σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας, που παραπέμπει σε… «ψυχροπολεμικές» καταστάσεις.

Τόσο το Πεκίνο όσο και το Νέο Δελχί επιδιώκουν να αυξήθουν την επιρροή τους στο νησιωτικό κράτος μέσω της σύναψης οικονομικών συμφωνιών στο πλαίσιο της Ένωσης για την Τοπική Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC). Η SAARC αποτελείται από την Ινδία, την Κίνα, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα η Κίνα πραγματοποίησε τα εγκαίνια της πρώτης της πρεσβείας στις Μαλδίβες, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Zhang Zhijun. Παράλληλα, επιχειρεί να ενισχύσει την οικονομική της παρουσία στο νησιωτικό σύμπλεγμα. Ειδικότερα, το 28% του ετήσιου τζίρου της «βαριάς» βιομηχανίας των Μαλδίβων (τουρισμός) προέρχεται από Κινέζους τουρίστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της ασιατικής χώρας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, 146.668 Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν τις Μαλδίβες, την ίδια στιγμή που σε όλη τη διάρκεια του 2010 οι επισκέπτες ανήλθαν στους 118.961.

Από την πλευρά της η Ινδία απάντησε με τη στρατιωτική της ισχύ. Στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της SAARC, που πραγματοποιήθηκε στην ατόλη Γκαν, το Νέο Δελχί έστειλε πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή με το πρόσχημα της ασφάλειας των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έδωσαν το παρών (π.χ. ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Hamid Karzai και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Manmohan Singh).

«Στόχος μας είναι η καλή γειτονία. Ελπίζουμε η συνεργασία μας με τις Μαλδίβες και με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ινδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Σρι Λάνκα: Οικονομική βοήθεια στις Μαλδίβες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011, 05:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης