Ισχυρή οργάνωση ανταρτών ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι μέλη της σκότωσαν 10 στρατιωτικούς και αιχμαλώτισαν άλλους 8 στον απώτερο βορρά του Τσαντ, με το στρατιωτικό καθεστώς να διαψεύδει από την πλευρά του αυτή την «ψευδή είδηση».

Το Συμβούλιο της Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Σωτηρία της Δημοκρατίας (Conseil de commandement militaire pour le salut de la République, CCMSR), μεγάλη παράταξη ανταρτών που αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τη στρατιωτική χούντα στις αρχές Αυγούστου, έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή, «προκεχωρημένη» δύναμη «του στρατού της Ντζαμενά επιτέθηκε εναντίον θέσεών μας στην κοινότητα Βουρί», στην περιφέρεια Τιμπεστί, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ατρόμητοι μαχητές της ελευθερίας έτρεψαν σε φυγή τον στρατό», σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, που διαβεβαίωσε ότι δέκα στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί και άλλοι οκτώ αιχμαλωτίστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Αμπντεραμάν Κουλαμαλά, ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, δήλωσε ότι «πάει μια εβδομάδα και πλέον αφότου υπήρξε παρείσφρηση περίπου είκοσι οχημάτων των ανταρτών στη χώρα», αλλά «δεν έχει υπάρξει καμιά σύγκρουση με τις κυβερνητικές δυνάμεις».

«Επιτηρούμε τις οχηματοπομπές με αεροσκάφη και έφυγαν από την επικράτεια του Τσαντ πριν από αρκετές ημέρες», συνέχισε ο κ. Κουλαμαλά, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του CCMSR «ψευδή είδηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τιμπεστί είναι ιστορικά ταραχώδης περιοχή, λίκνο αρκετών μεγάλων ένοπλων εξεγέρσεων μετά την ανεξαρτησία του Τσαντ από τη Γαλλία το 1960. Αφότου ανακαλύφθηκαν εκεί φλέβες χρυσού το 2012, τα μεταλλεία στην επαρχία προσέλκυσαν εμπόρους, χιλιάδες χρυσωρύχους, στρατιωτικούς και μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης του Τσαντ και του Σουδάν, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν έσοδα από το πολύτιμο μέταλλο, κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό τους.

Το CCMSR κατηγόρησε εξάλλου στην ανακοίνωσή του τη Γαλλία για υπερπτήσεις πάνω από θέσεις του με «αεροπλάνα της αποστολής Μπαρχάν» και προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε βομβαρδισμός» θα σημάνει «κήρυξη πολέμου εναντίον των γαλλικών συμφερόντων».

Το Συμβούλιο γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2016, από τη διάσπαση του Μετώπου για την Εναλλαγή και την Ομόνοια στο Τσαντ (FACT), της οργάνωσης ανταρτών η οποία εξαπέλυσε από το έδαφος της Λιβύης επίθεση στην οποία σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2021 ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό.

Η οργάνωση ανταρτών αυτή αποσύρθηκε τον Απρίλιο από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς και περίπου 40 παρατάξεις ανταρτών, καταγγέλλοντας την «κρυφή ατζέντα» των αρχών στη Ντζαμενά.

Τον Απρίλιο του 2021, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου του πατέρα του Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό πήρε στα χέρια του τα ηνία της χώρας, επικεφαλής του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που αποτελείται από 15 στρατηγούς, όλους πιστούς στον πρώην πρόεδρο, που άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια στο αφρικανικό κράτος.

Υποσχέθηκε να οργανωθούν «ελεύθερες και δημοκρατικές» εκλογές εντός 18 προθεσμίας μηνών, δυνητικά ανανεώσιμης μια φορά. Από την 20ή Αυγούστου, διεξάγεται διάλογος ανάμεσα σε πολιτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τη στρατιωτική χούντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης