Τσαβούσογλου: Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 03:42
Τσαβούσογλου: Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρχισαν την εκπαίδευση μετριοπαθών Σύρων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την 19η Φεβρουαρίου έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, άρχισε με την εκπαίδευση «μικρών ομάδων» ανταρτών, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των ανταρτών «άρχισε με μικρές ομάδες. Όλες οι υποδομές είναι έτοιμες και το απαραίτητο υλικό έχει παραδοθεί», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

«Το τουρκικό και το αμερικανικό (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό που θα συμμετάσχει στην αποστολή έχει αναπτυχθεί», διευκρίνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ακόμη ότι οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες οι οποίοι θα εκπαιδευθούν επιλέγονται από κοινού από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.
Χθες Δευτέρα ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν να παράσχουν «προστασία από αέρος» σε ορισμένες οργανώσεις ανταρτών οι οποίες ετοιμάζονται να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ.

Στις αρχές του Μαΐου, οι ΗΠΑ άρχισαν να εκπαιδεύουν μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες στην Ιορδανία. Εκπαίδευση Σύρων ανταρτών θα γίνει επίσης στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας καθώς και του Κατάρ.
Η συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο προβλέπει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό έως και 15.000 μετριοπαθών αντικαθεστωτικών στο τουρκικό έδαφος. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο σημαδεύτηκαν από τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον όσον αφορά τον σκοπό της εκπαίδευσής τους.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας - όπως και εκείνες άλλων συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή - επιθυμεί οι αντάρτες να εμπλακούν επίσης εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Για την Ουάσινγκτον, η προτεραιότητα είναι να ηττηθεί το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 03:52