Τσέρνομπιλ 25 χρόνια μετά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2011, 03:46
 Τσέρνομπιλ 25 χρόνια μετά
Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Η επέτειος συμπίπτει με την κορύφωση της παγκόσμιας αγωνίας για την εξέλιξη της πυρηνικής κρίσης στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Ακόμα όμως και σήμερα 25χρόνια μετά, οι επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος είναι ορατές με πόλεις και χωριά γύρω από το εργοστάσιο να παραμένουν ακατοίκητα.

Δείτε το video...Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2011, 03:50