Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 37 ετών, ένας Τσέχος, πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος επέζησε για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς αληθινή… καρδιά.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Jakub Halik είχε υποβληθεί τον περασμένο Απρίλιο σε πιλοτική εγχείρηση στη διάρκεια της οποίας τού τοποθετήθηκαν δύο μηχανικές πλαστικές αντλίες στην περιοχή της καρδιάς. Κάθε μια από αυτές είχε αναλάβει να εκτελεί τις λειτουργίες της αριστερής και δεξιάς κοιλίας του συγκεκριμένου ζωτικού οργάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρώην πυροσβέστης είχε διαγνωστεί με κακοήθη καρκινικό όγκο σε προχωρημένο στάδιο στην καρδιά. Την εγχείρηση πραγματοποίησε με επιτυχία ο Jan Pirk, διευθυντής της Καρδιολογικής Πτέρυγας του Ινστιτούτου Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο θάνατός του οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια και όχι σε προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της τεχνικής καρδιάς. Ο άνδρας ήταν πρώην πυροσβέστης και βρισκόταν στη λίστα για τη μεταμόσχευση αληθινής καρδιάς, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασής του αποτελούσε το γεγονός ότι δεν είχε σφυγμό και έπρεπε να έχει συνεχώς μαζί του ειδική μπαταρία προκειμένου να τροφοδοτεί με ρεύμα τη συσκευή που είχε τοποθετηθεί στη θέση της καρδιάς.

Παρόλα αυτά μπορούσε να περπατά κανονικά και να χρησιμοποιεί ορισμένα όργανα του γυμναστηρίου. Δυστυχώς, είχε αναγκαστεί να αρνηθεί τη μεταμόσχευση αληθινής καρδιάς πριν από λίγο χρονικό διάστημα καθώς το σώμα του είχε ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά από τα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη νέα εγχείρηση να του στερούσε τη ζωή.

Σε παρόμοια επέμβαση είχε υποβληθεί ένας ακόμη άνδρας από το Τέξας, ο οποίος «άντεξε» μόλις για μια εβδομάδα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης