Τσεχία: Ο πρωθυπουργός θέλει δωρεάν τεστ Covid-19 για όλους πριν από τα Χριστούγεννα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020, 16:07
Τσεχία: Ο πρωθυπουργός θέλει δωρεάν τεστ Covid-19 για όλους πριν από τα Χριστούγεννα

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου πως σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν τεστ αντιγόνων για τον Covid-19 μέχρι τα Χριστούγεννα για όσους πολίτες το επιθυμούν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά οι μολύνσεις από τον Covid-19 μειώνονται έπειτα από εβδομάδες μέτρων lockdown και η κυβέρνηση μείωσε χθες, Δευτέρα, το επίπεδο κινδύνου.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη διενέργεια στοχευμένων τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πιο γρήγορα και από πρακτικής άποψης ευκολότερα από τα συμβατικά τεστ PCR αλλά όχι τόσο ακριβή, σε οίκους ευγηρίας.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση για να επιτρέψουμε σε όλους τους πολίτες, τουλάχιστον μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μπορέσουν να υποβληθούν εθελοντικά σε τεστ και δωρεάν σε τεστ αντιγόνων» είπε ο Μπάμπις.

Η εθελοντική μαζική διενέργεια τεστ θα μπορούσε να είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Η γειτονική Σλοβακία έχει ήδη διενεργήσει εκατομμύρια τεστ αντιγόνων στο πλαίσιο μιας εκστρατείας στις αρχές Νοεμβρίου που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Όσοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ ήταν υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

Η διενέργεια τεστ στην Τσεχία δεν θα συνοδεύεται από όρους, είπε ο Μπάμπις.

Το επίπεδο κινδύνου μειώθηκε χθες, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, από το πέμπτο ή υψηλότερο στην κλίμακα της κυβέρνησης για τον κίνδυνο κορωνοϊού στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει πως εστιατόρια, ορισμένα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά μπορεί να ξανανοίξουν ακόμα και από την ερχόμενη εβδομάδα αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν και επιτρέψουν άλλη μια αλλαγή στην κλίμακα.

Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων διενήργησε 2,9 εκατομμύρια συμβατικά εργαστηριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και επιβεβαίωσε 496.638 μολύνσεις.

Χθες κατέγραψε 4.377 νέα περιστατικά, το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών που κατέγραφε στις κορυφώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας τις 7.360 μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020, 16:17