Χαμός έχει γίνει με ένα γλυπτό Τσέχου καλλιτέχνη, γνωστού για τις αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις, το οποίο έκανε την επίσημη «πρώτη» του πριν από λίγες ημέρες στον ποταμό Βλτάβα στην Πράγα.

Ο David Cerny φρόντισε να στείλει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (25 και 26 Οκτωβρίου) μέσω ενός… έργου τέχνης το οποίο απεικονίζει ένα χέρι με υψωμένο το μεσαίο του δάκτυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γλυπτό βρίσκεται τοποθετημένο σε μια πλωτή εξέδρα, κοντά στη φημισμένη γέφυρα του Καρόλου, απέναντι από την έδρα της κυβέρνησης, και ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το μήνυμα έχει αποδέκτη τον πρόεδρο της Τσεχίας Milos Zeman, ο οποίος κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή των Κομμουνιστών («Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας») για πρώτη φορά από το 1989. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Σοσιαλιστές θεωρούνται φαβορί για την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Οι πρόωρες εκλογές στην ευρωπαϊκή χώρα προκηρύχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και διαλύθηκε η Βουλή. Νωρίτερα, τον Ιούνιο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petr Necas κατέρρευσε εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και δωροδοκίας. O Milos Zeman διαδέχθηκε το 2012 τον Vaclav Klaus στο προεδρικό αξίωμα σε μια περίοδο που η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας ήταν έντονη. Ο τελευταίος είχε δεχθεί επίθεση με όπλο ρέπλικα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, σ’ ένα γεγονός που είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:
Το δάχτυλο της αντίδρασης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013, 10:31
Η κόρη του προέδρου σε πάρτι οργίων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013, 14:06
«Αέρας αλλαγής» πνέει στην Τσεχία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013, 07:36

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης