Τσεχία: Συλλήψεις ακροδεξιών σε διαδηλώσεις κατά των Ρομά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013, 23:28
Τσεχία: Συλλήψεις ακροδεξιών σε διαδηλώσεις κατά των Ρομά
Περίπου 100 ακροδεξιοί συνελήφθησαν το Σα΄ββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των Ρομά που διοργανώθηκαν σε οκτώ πόλεις της Τσεχικής Δημοκρατίας και στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.500 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στην Οστράβα (βορειοανατολική Τσεχία), περίπου 600-800 ακροδεξιοί, σύμφωνα με την αστυνομία, επιχείρησαν να εισβάλουν σε μια συνοικία που κατοικείται κυρίως από Ρομά, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Περίπου 300 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν στην πόλη αυτή. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και μπουκάλια φωνάζοντας "Η Τσεχία στους Τσέχους" και "Πάνω απ΄όλα το έθνος".

Μια εικοσαριά διαδηλωτές προσήχθησαν στην πόλη Πίλσεν (δυτική Τσεχία), ενώ οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Τσέσκε Μπουντετζοβίτσε (νοτιοδυτικά), Ντετσίν, Ντουχτσόβ και Βαμσντόρφ (βορειοδυτικά), Τζιτσίν (κέντρο) και Μπρνο εξελίχθηκαν χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.

Την ίδια ώρα, αντιδιαδηλώσεις και χάπενινγκ πραγματοποιήθηκαν από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πράγα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της στις αρχές Αυγούστου για τις διαδηλώσεις εναντίον των Ρομά που είχαν αναγγελθεί στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η κοινότητα των Ρομά στην Τσεχική Δημοκρατία, που αριθμεί από 250.000 έως 300.000 μέλη, διαμαρτύρεται για φυλετικές διακρίσεις: το 83% των Ρομά της χώρας δηλώνει ότι έχει υποστεί αδικίες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013, 23:28