Τσεχία: Το ραδιενεργό ιώδιο- 131 δεν προέρχεται από πυρηνικό εργοστάσιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 16:38
Τσεχία: Το ραδιενεργό ιώδιο- 131 δεν προέρχεται από πυρηνικό εργοστάσιο
Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Τσεχία ανίχνευσε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε έναν αριθμό σταθμών παρατήρησης από τα τέλη Οκτωβρίου και έστειλε αίτημα για πληροφορίες στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του Ο.Η.Ε. σχετικά με την πιθανή προέλευσή του, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της.

Η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής της τσεχικής υπηρεσίας για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το ιώδιο-131, το οποίο θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της κατασκευής ραδιοφαρμάκων, αλλά εκτιμάται ότι δεν προέρχεται από κάποιο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.

«Ανιχνεύθηκε από το δίκτυο παρακολούθησης ραδιενέργειας που διαθέτουμε, με τις πιθανότητες να προσεγγίζουν τη βεβαιότητα ότι η πηγή του βρίσκεται στο εξωτερικό.
Είναι ιώδιο-131 και ρωτήσαμε την IAEA εάν γνωρίζει ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή του» πρόσθεσε η Ντράμποβα.

Νωρίτερα σήμερα, η IAEA ανέφερε ότι πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως τα σωματίδια αυτά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 16:41