Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ.

Μια ανώνυμη πηγή από το ΙSIS είχε αναφέρει τη Δευτέρα πως «4.000 μυστικοί τρομοκράτες του ΙSIS έχουν φτάσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προσποιούμενοι τους μετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισλαμικό Xαλιφάτο έχει εξαπολύσει μια απειλή υπό αυτή την άποψη εδώ και καιρό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για ευνόητους λόγους. Είναι μια πραγματικότητα που οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να έχουν λάβουν υπόψη», δήλωσε ο Ντίαζ στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός, που προέβη στα σχόλια μετά την παρουσία του σε συνέδριο για την βία ενάντια σε μειονότητες στην Μέση Ανατολή, δήλωσε πως η απειλή τρομοκρατικής διείσδυσης στην Ισπανία δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεσμεύτηκε για «κατάλληλα μέτρα» για την αποτροπή μιας τζιχαντιστικής εισβολής στην Ισπανία.

Γερμανοί και Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί μέχρι τώρα την πιθανότητα άφιξης εξτρεμιστών μαχητών σε κράτη μέλη της ΕΕ, που παρουσιάζονται ως πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουγγρική τηλεόραση ανέφερε χθες πως οι ειδικές δυνάμεις της χώρας εντόπισαν τουλάχιστον «δύο τρομοκράτες που εισήλθαν στην δυτική Ευρώπη μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) Γκέρχαρντ Σίντλερ δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «εντελώς» ότι τρομοκράτες του ΙSIS μπορεί να εισέλθουν στην Γερμανία παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους σαν πρόσφυγες.

Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δηλώσεις αξιωματούχων για άφιξη τζιχαντιστών στην Ευρώπη με την επίφαση ότι είναι πρόσφυγες είναι μια ένδειξη της αντιμεταναστευτικής υστερίας, δήλωσε χθες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Μπομπ Χιουζ, ένα ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «UK No One Is Illegal».

«Δεν πιστεύω πως κανένας κατάφερε ποτέ να παρουσιάσει έστω ένα παράδειγμα ενός τρομοκράτη που να πρωτύτερα ήταν πρόσφυγας ή που να αιτείται άσυλο. Εάν ένα τέτοιο πρόσωπο υπήρχε πράγματι, οι φωτογραφίες τους θα βρίσκονταν σε όλα τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης για εβδομάδες… Η τρέχουσα πηγή τους, «ένας τζιχαντιστής», ακούγεται τόσο ύποπτη όσο παλιότερες προσπάθειες εντυπωσιασμού», δήλωσε ο Χιουζ.

Πρόσθεσε πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις φαίνεται να έχουν «πολύ πιο εύκολους τρόπους να διεισδύουν στις χώρες που θέλουν να βλάψουν, όπως μέσω τουριστικής και επαγγελματικής βίζας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης