Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, επιβεβαίωσε τον σεβασμό του στη μνήμη του Τζον Μακέιν, μετά τις τελευταίες ειδήσεις για την προσβολή που έκανε ο Λευκός Οίκος στη μνήμη του βετεράνου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων.

«Ο Τζον Μακέιν ήταν ένας ήρωας πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήρωας πολέμου, καθετί λιγότερο από αυτό είναι κατώτερο για όποιον δεν τον αντιμετωπίζει με τον απαιτούμενο σεβασμό» δήλωσε χθες ο Μπάιντεν από το Ντελάγουερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Μακέιν (θανόντα Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από την Αριζόνα) ως φίλο του, επισημαίνοντας ότι πίστευαν και μάχονταν για τις ίδιες αξίες.

«Αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον, αλλά είχαμε αντιπαραθέσεις, όπως ο διάολος» είπε ο Μπάιντεν. «Ωστόσο, είχαμε το ίδιο σύστημα αρχών κι αυτός είναι ένας λόγος που αγαπούσα τον Τζον Μακέιν. Γι’ αυτό νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερους Τζον Μακέιν» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Μπάιντεν έγιναν μετά τη δημοσίευση ειδήσεων ότι ο Λευκός Οίκος και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί του ναυτικού είχαν επικοινωνία προκειμένου να κρατήσουν το πολεμικό πλοίο που έχει το όνομα προς τιμήν του παππού και του πατέρα του Μακέιν εκτός θέας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι το γραφείο Στρατιωτικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου ζήτησε από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να κρατήσουν εκτός θέας το πολεμικό πλοίο USS John S. McCain.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε χθες το πρωί ότι γνώριζε για το σχέδιο αυτό, επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους ότι παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν «μεγάλος θαυμαστής» του Μακέιν δεν θα υποστήριζε, ούτε υποστήριξε ένα σχέδιο μετακίνησης ή απόκρυψης του πλοίου.

«Τώρα, κάποιος το έκανε, επειδή σκέφτηκαν ότι δεν μου άρεσε [ο Μακέιν] -εντάξει- και θα έλεγα ότι υπέθεσαν σωστά. Δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. Δεν θα το έκανα ποτέ» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ από την έναρξη της προσπάθειάς του για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ασκούσε κριτική στον Μακέιν, ενώ εξακολούθησε την ίδια τακτική και μετά τον θάνατο του βετεράνου γερουσιαστή, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ως πολιτικό στόχο να νικήσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, εκφράστηκε θετικά για τον Μακέιν την προηγούμενη χρονιά, δίνοντας έμφαση στους δεσμούς που διατηρούσε μαζί του, παρά την πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ τους.

«Το όνομά μου είναι Τζο Μπάιντεν. Είμαι Δημοκρατικός κι αγαπώ τον Τζον Μακέιν» είχε δηλώσει ο Μπάιντεν στην κηδεία του Μακέιν στην Αριζόνα.

Το κλίμα προσωπικής αντιπαράθεσης που καλλιεργείται μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Μπάιντεν μορφοποιεί ακόμη ένα σημείο προεκλογικής αιχμής εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η συμμετοχή του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών έγινε εξαρχής, ως μία πράξη πολιτικής αμφισβήτησης της επανεκλογής του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης