Διεθνές ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σύλληψη του άνδρα ο οποίος προχώρησε στον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ στο Ιράκ. Οι εικόνες από το ερασιτεχνικό video με τη στυγερή δολοφονία προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ. Το οπτικοακουστικό υλικό βρίσκεται στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και των ΗΠΑ για τον εντοπισμό τυχόν στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του δράστη ή στον εντοπισμό του μέρους όπου σημειώθηκε το φονικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δολοφόνος είναι Βρετανός. Πρώην όμηρος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) αναφέρει πως λέγεται «Τζον» και είναι από το Λονδίνο. Ειδικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως έχει λάβει «δυτική παιδεία», γεγονός που φαίνεται και από την πολύ καλή βρετανική του προφορά. Ο όμηρος που αναγνώρισε τον «Τζον» βρισκόταν υπό κράτηση για έναν ολόκληρο χρόνο στην πόλη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο δολοφόνος θεωρείται ένας από τους τρεις Βρετανούς που είναι υπεύθυνοι για την κράτηση ξένων ομήρων στη συγκεκριμένη πόλη. Η ομάδα αυτή αυτοαποκαλείται «Beatles» λόγω της εθνικότητάς τους.

Στο δημοσίευμα του «Guardian» τονίζεται πως ο «Τζον» ήταν ο βασικός διαπραγματευτής για την απελευθέρωση 11 ξένων ομήρων, οι οποίοι παραδόθηκαν τελικά στις τουρκικές Αρχές από τους τζιχαντιστές και στη συνέχεια γύρισαν στις πατρίδες τους. Βασικό χαρακτηριστικό του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», είναι η βαθιά αφοσίωσή του στο Ισλαμικό Κράτος.

Αναβρασμός στη Βρετανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκιά της απίστευτης υπόθεσης με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανικού δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Cobra».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. «Ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στο BBC Radio 4, ο Χάμοντ αναφέρει πως ο δήμιος του δημοσιογράφου φαίνεται ότι είναι Βρετανός, «γεγονός το οποίο καταδεικνύει τον βαθμό της άμεσης απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος για την εθνική ασφάλεια της ίδιας της Βρετανίας».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στο Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές τις οποίες απέκτησαν κοντά σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επεσήμανε.

Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, είχε γίνει προσπάθεια απελευθέρωσης του Αμερικανού δημοσιογράφου στη Συρία, η οποία όμως απέτυχε, και τζιχαντιστές ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ με σκοπό να ζητήσουν λύτρα.

Διαβάστε επίσης:
Το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε λύτρα για να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 07:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης