Ο Ρούντι Τζουλιάνι, μέλος της ομάδας των προσωπικών δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν προκαλούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην Ισλαμική Δημοκρατία και μπορεί να οδηγήσουν σε μια «επιτυχημένη επανάσταση», ερχόμενος σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν ασκεί πολιτική με σκοπό να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.

«Δεν ξέρω πότε θα τους ανατρέψουμε», είπε ο Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του — στην οποία σημείωσε ότι εξέφραζε προσωπικές του απόψεις, παρότι στενός συνεργάτης του Τραμπ — σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Σύνοδος για τον Ξεσηκωμό στο Ιράν», του Οργανισμού Ιρανικών-Αμερικανικών Κοινοτήτων, ο οποίος εναντιώνεται στην ιρανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες, λίγους μήνες, ή ένα-δυο χρόνια. Αλλά θα γίνει», τόνισε ο Τζουλιάνι στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, σε ξενοδοχείο της Τάιμς Σκουέαρ.

Τα σχόλια του Τζουλιάνι αντίκεινται προς την επίσημη γραμμή της Ουάσινγκτον, η οποία επιμένει να διαβεβαιώνει πως δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη ενώ επαναφέρει σε ισχύ κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την ιρανική οικονομία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει τονίσει ότι ο Τζουλιάνι δεν εκφράζεται εξ ονόματος της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Μάιο. Η κυβέρνησή του επαναφέρει σε ισχύ κατά φάσεις τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Τα μέτρα που θα πλήξουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού θα τεθούν σε ισχύ την 4η Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου διατείνεται ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν την Τεχεράνη όχι μόνο να συμφωνήσει στην επιβολή περαιτέρω περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και να αλλάξει στάση στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν αντιτείνει ότι συμμορφώνεται πλήρως προς τους όρους της συμφωνίας που είχε υπογράψει με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2015. Η τριμηνιαία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου μήνα επιβεβαίωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τους όρους του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον Αύγουστο ότι η Ουάσινγκτον δεν ασκεί πολιτική με στόχο την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν μεν αλλά θέλει να δει μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά της Τεχεράνης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε κράτη του Κόλπου που χαρακτήρισε «μαριονέτες» των ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση το Σάββατο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Δεν τα κατονόμασε.

Ο Τζουλιάνι υποστήριξε το Σάββατο ότι «προφανώς ο λαός του Ιράν λέει πως φτάνει πια. Οι κυρώσεις φέρνουν αποτέλεσμα. Η αξία του νομίσματος εκμηδενίζεται (…). Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε μια επιτυχημένη επανάσταση».

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει επιμείνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η επανεπιβολή των κυρώσεων αποσκοπεί στην αλλαγή καθεστώτος. Σε εκδήλωση στο Παρίσι που οργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης του Ιράν τον Ιούνιο, ο Τζουλιάνι δήλωσε απόλυτα σίγουρος ότι η πολιτική του Τραμπ θα προκαλέσει ασφυξία στους αγιατολάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης