Νιγηρία: 500.000 παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 06:35
Νιγηρία: 500.000 παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Τουλάχιστον 500.000 παιδιά είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τις επιθέσεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ τους τελευταίους πέντε μήνες, ανέφερε την Παρασκευή η UNICEF.

Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε περίπου 1,4 εκατ. τον αριθμό των παιδιών που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, διευκρινίζεται μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Η Νιγηρία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με περίπου 1,2 εκατ. παιδιά, στην πλειονότητά τους κάτω των πέντε ετών, να έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας της εξέγερσης που διαρκεί από το 2009 και μαίνεται κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είχε ξεσπάσει.

Περίπου 265.000 παιδιά ακόμη έχουν εκτοπιστεί στις γειτονικές χώρες όπου η Μπόκο Χαράκ έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις -το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι βλέπουμε πως συνεχίζουν να δολοφονούνται, να απάγονται και να χρησιμοποιούνται ως βομβιστές-καμικάζι γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο γενικός διευθυντής της UNICEF για την περιοχή της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής Μανουέλ Φοντέν.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εξαετούς εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, εκ των οποίων περίπου 1.100 σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, επιδρομές και επιθέσεις που διαδέχονται η μια την άλλη μετά την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του Μαΐου από τον νέο πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναθεώρησε στις αρχές του μήνα τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τη βία των τζιχαντιστών, από το 1,5 εκατ. σε 2,1 εκατ. ανθρώπους.

Η UNICEF ανέφερε ότι εντείνει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, ανάμεσά τους τις εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι προσέφερε βοήθεια σε περίπου 65.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Όμως ο Φοντέν επισήμανε ότι η οργάνωσή του δεν έχει λάβει παρά το ένα τρίτο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 124.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, άλλα 208.000 δεν πάνε σχολείο και πάνω από 83.000 δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, προειδοποιεί η UNICEF.

«Η μαζική έλευση προσφύγων και η ανεπάρκεια πόρων θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την δυνατότητά μας να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια» στα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί, επισήμανε ο Φοντέν.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 06:41