Ο νέος κορωνοϊός που έβαλε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα, εμποδίζει τον εμβολιασμό πολλών παιδιών, με τις συνέπειες να αναμένονται ιδιαίτερα σοβαρές για τα οικονομικά ασθενέστερα μεταξύ αυτών, που ζουν σε χώρες εμπόλεμες ή πληγείσες από φυσικές καταστροφές, προειδοποίησε την Πέμπτη η Unicef.

“Η κοινωνική αποστασιοποίηση οδηγεί τους γονείς να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλουν τους εμβολιασμούς ρουτίνας”, σε ένα πλαίσιο “ανεπάρκειας” των ιατρικών προϊόντων λόγω των υπό πίεση αλυσίδων εφοδιασμού και της “διατάραξης στο δίκτυο των μεταφορών”, παρατηρεί η Χενριέτα Φορ, η διευθύντρια της Unicef σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα παιδιά από τις φτωχότερες οικογένειες στις χώρες που πλήττονται από τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές είναι τα πιο ευάλωτα”, τόνισε δηλώνοντας “ιδιαίτερα ανήσυχη” για το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και το Νότιο Σουδάν, “που πολεμούν τις επιδημίες της ιλαράς, της χολέρας, της πολιομυελίτιδας έχοντας να αντιμετωπίσουν παράλληλα τα κρούσματα του Covid-19”.

“Ώρες όπως αυτές, αυτά τα κράτη δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν νέες επιδημίες ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό”, σημειώνει η Χενριέτα Φορ καλώντας “όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν από τώρα έναν αυστηρό σχεδιασμό ώστε να εντείνουν τις δραστηριότητες εμβολιασμού μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του Covid-19”.

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις τρεις χώρες, μαζί με το Πακιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να είναι ενδημική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, η Καμπούλ πάσχιζε προκειμένου ο εμβολιασμός των παιδιών για να γίνει αποδεκτός, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού αντιμετωπίζονται με καχυποψία στις αγροτικές περιοχές. Κάποιοι Ταλιμπάν και υπέρ συντηρητικοί μουσουλμάνοι διαδίδουν τη φήμη ότι τα εμβόλια περιέχουν συστατικά απαγορευμένα από το Ισλάμ, όπως το χοιρινό, ή ότι προκαλούν στειρότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής δράσης για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το Αφγανιστάν μετρά επίσημα δύο νεκρούς από τον Covid-19 και 80 άλλα κρούσματα μόλυνσης μεταξύ των Αφγανών, καθώς και τέσσερα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.

‘Ομως η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη στη χώρα των σχεδόν 35 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης έπειτα από 40 χρόνια συγκρούσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης