Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στην ανατολική και νότια Αφρική υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό λόγω της ξηρασίας που πλήττει τη μαύρη ήπειρο και αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του κλιματικού φαινόμενου Ελ Νίνιο, προειδοποιεί η UNICEF, Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία.

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα υποχωρήσει αλλά η επίδρασή του στα παιδιά θα είναι αισθητή για χρόνια. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και η επιβίωση των παιδιών εξαρτάται από μέτρα που λαμβάνονται τώρα», δηλώνει η Λέιλα Γαραγκόζλο-Πακάλα, διευθύντρια της UNICEF για την ανατολική και νότια Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οξύς και σοβαρός υποσιτισμός χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους παιδιών μικρότερων των πέντε ετών παγκοσμίως. Εδώ και δύο χρόνια, ο όγκος της βροχής είναι πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο στις περιοχές αυτές της Αφρικής και η συγκομιδή είναι πενιχρή. Κατά συνέπεια οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται και οι κάτοικοι πρέπει να μειώνουν την τροφή τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά κυρίως να εκτίθενται στην πείνα και τις ασθένειες.

Το Λεσότο, η Ζιμπάμπουε και οι περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής έχουν κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 14 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν τροφή το 2016 στη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της περυσινής φτωχής συγκομιδής που συνδυάζεται με τη σοβαρή ξηρασία. Στο Μαλάουι, 2,8 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από λιμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης