Η μείωση των θανάτων από πνευμονία την τελευταία δεκαετία είναι κάθετη, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, υποστηρίζει η Unicef, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, «η σημαντική μείωση των θανάτων παιδιών από πνευμονία αποδεικνύει ότι οι στρατηγικές για να νικηθεί η ασθένεια έχουν αποτέλεσμα, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες προσπάθειες, ώστε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μη χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια κάθε χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013, για πρώτη φορά σε πάνω από μία δεκαετία, η πνευμονία δεν αποτελούσε την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, έρχεται δεύτερη μετά τις επιπλοκές στον τοκετό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη Unicef.

Ο «φόρος αίματος» της πνευμονίας εξακολουθεί να είναι υψηλός – διεκδικώντας το 15% των θανάτων -ή 954.000 παιδιά κάθε χρόνο-, αλλά οι θάνατοι από τη νόσο έχουν μειωθεί κατά 44% από το 2000.
«Η πνευμονία εξακολουθεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια – σκοτώνει περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών από τον ιό του AIDS, την ελονοσία, τους τραυματισμούς και την ιλαρά όλα μαζί – κι αν και οι αριθμοί μειώνονται, με σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό» δήλωσε ο δρ Mickey Chopra, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Υγείας της
Unicef.

«Η φτώχεια είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου και αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να φτάσουν σε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πόσο περιθωριοποιημένο είναι» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θάνατοι από πνευμονία κορυφώνονται στις φτωχές αγροτικές κοινότητες. Η ρύπανση του αέρα των νοικοκυριών είναι μια σημαντική αιτία της πνευμονίας και τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που βασίζονται σε στερεά καύσιμα, όπως το ξύλο, η κοπριά ή το κάρβουνο, για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Οι συνωστισμένες κατοικίες συντελούν, επίσης, σε υψηλότερα επίπεδα πνευμονίας. Επιπλέον, τα φτωχά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς και του κοκίτη, που επίσης είναι μείζονες αιτίες της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονίας, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα σώσει ζωές, έτσι οι στρατηγικές πρέπει να στοχεύουν στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Η αυξημένη χρήση των εμβολίων κατά της πνευμονίας, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, οδήγησε σε σημαντική πρόοδο έναντι της νόσου, αλλά ανισότητες υπάρχουν ακόμη και σε χώρες με ευρεία κάλυψη.

«Η γεφύρωση του χάσματος περίθαλψης μεταξύ των φτωχών και των πιο ευκατάστατων είναι ζωτικής σημασίας για να μειωθούν οι αποτρέψιμοι θάνατοι από πνευμονία» είπε ο δρ Chopra. «Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στις αιτίες και στις γνωστές λύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε αυτήν τη μάστιγα της παιδικής ηλικίας υπό έλεγχο» πρόσθεσε.

Απλά μέτρα, όπως ο έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, ο εμβολιασμός και η παροχή θρεπτικών ιχνοστοιχείων θα μειώσουν επίσης τα περιστατικά πνευμονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης