Όλα τα παιδιά του Χαλεπιού υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας των πολύνεκρων συγκρούσεων που μαίνονται σε αυτήν την πόλη στη βόρεια Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο πόλεμο, επιβεβαίωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της Unicef.

“Όλα τα παιδιά του Χαλεπιού υποφέρουν. Όλα έχουν υποστεί τραύματα” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράντοσλαβ Ρζέχακ, επικεφαλής του γραφείου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) στην κατεστραμμένη πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών που εργάστηκα στους κόλπους του οργανισμού, “δεν έχω ποτέ δει μια τόσο δραματική κατάσταση με εκείνη που βιώνουν τα παιδιά στο Χαλέπι” υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά βιώνουν από τη γέννησή τους μία από τις πλέον αιματηρές περιόδους του πολέμου στη Συρία, που μαίνεται ήδη για 6η χρονιά.

Ο Ρζέχακ εκτιμά ότι περίπου 500.000 παιδιά στο Χαλέπι έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη και 100.000 μεταξύ αυτών χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η πόλη, κάποτε η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχει χωριστεί στα δύο από τον Ιούλιο του 2012. Τα συριακά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το 85% των συνοικιών που ήλεγχαν οι αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, έπειτα από μια ευρεία επιχείρηση που εξαπέλυσαν στα μέσα Νοεμβρίου.

Περίπου 120.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον ανταρτοκρατούμενο τομέα και πολλοί κατέφυγαν σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων στις περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Ρζέχακ, μια πρώτη ψυχοκοινωνική εκτίμηση δείχνει ότι τα παιδιά που προέρχονται από τις ανατολικές συνοικίες “έχουν χάσει το ένστικτο της άμυνας”.

“Ορισμένα παιδιά, ηλικίας 5 ή 6 ετών, γεννήθηκαν ενώ ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει. Όλα όσα γνωρίζουν είναι ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί” υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

“Θεωρούν φυσιολογικό να τους βομβαρδίζουν, να αναγκάζονται να φύγουν, να πεινάνε, να κρύβονται στα καταφύγια. Για εκείνους δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο. Είναι η καθημερινότητά τους, η φυσιολογική ζωή τους”.

Ο Ρζέχακ σημειώνει για παράδειγμα ότι όταν σημειώνεται μια έκρηξη, “εκείνα δεν αντιδρούν”. “Ακόμα σοβαρότερο, όταν σημειώνονται εκρήξεις και εμείς τρομάζουμε, εκείνα το διασκεδάζουν”.

Σχετικά με τα παιδιά που διαμένουν στο δυτικό τμήμα της πόλης, που τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, έχουν επίσης υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Είδαν με τα μάτια τους να σκοτώνονται συμμαθητές τους και καθηγητές τους από πυραύλους που έπληξαν τα σχολεία τους.

Το σχολείο, “που υποτίθεται είναι ο πιο ασφαλής τόπος για τα παιδιά έχει μετατραπεί σε έναν τόπο θανάτου” υπογραμμίζει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011 στη Συρία και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης