Η προσφυγή που κατατέθηκε με σκοπό να μπλοκαριστεί προσωρινά η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου που αποφάσισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εξεταστεί σε δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε μια ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ ο Λόρδος Ντέκλαν Μόργκαν όρισε την 6η Σεπτεμβρίου για την παρουσίαση των νομικών επιχειρημάτων σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητά ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος επιδιώκει την αναίρεση της αναστολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη υπόθεση από τον ίδιο ακτιβιστή, τον Ρέιμοντ Μακόρντ, αναμένεται να εκδικαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο Μακόρντ έχει προσφύγει κατά της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, επικαλούμενος φόβους ότι ένα χαοτικό Brexit μπορεί να καταστρέψει την ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η νομική ομάδα του Μακόρντ επιχειρηματολόγησε χθες ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα παραβίαζε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έφερε την ειρήνη στη βρετανική επαρχία και η αναστολή είναι αντισυνταγματική και συνιστά απειλή στην ειρήνη που έχει εγκαθιδρυθεί δύο δεκαετίες τώρα.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει τον δικό του δρόμο χωρίς να σκέπτεται τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας και την ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Μακόρντ ο οποίος βρέθηκε επίσης πίσω από μια βορειοϊρλανδική προσφυγή κατά του Brexit το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιος του Μακόρντ σκοτώθηκε από φιλοβρετανούς μαχητές το 1997, προτού η συμφωνία ειρήνης θέσει τέρμα σχεδόν εξολοκλήρου σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε Ιρλανδούς εθνικιστές που επιδιώκουν μια ενωμένη Ιρλανδία και φιλοβρετανούς Ενωτικούς που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 3.600 ανθρώπων.

Η αστυνομία και από τις δύο πλευρές των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, φοβούνται πως η επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων μετά το Brexit θα αποτελέσει στόχο ενός μικρού αριθμού ομάδων μαχητών που εξακολουθούν να είναι ενεργές στην επαρχία.

Νωρίτερα σήμερα δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε προσωρινά προσφυγή κατά της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ανέφερε ωστόσο ότι η προσφυγή θα εξετασθεί επί της ουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Βρετανίδας Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου σε μια υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Λονδίνο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης