Βάφτισαν την κόρη τους... Κουρδιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 14:12
Βάφτισαν την κόρη τους... Κουρδιστάν
Τουρκικό ανώτερο δικαστικό όργανο επέτρεψε με σημερινή απόφασή του σε ζευγάρι Κούρδων να βαπτίσει την κόρη του «Κουρδιστάν», μια λέξη απαγορευμένη για πολλά χρόνια στη χώρα, ένεκα της εξέγερσης της συγκεκριμένης μειονότητας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Το 18ο Εφετείο απέρριψε την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου στο Χιλβάν, στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιουρφά, το οποίο είχε αρνηθεί στον Γιουνούς και στην Ελίφ Τοπράκ να δώσουν το όνομα «Κουρδιστάν» στη θυγατέρα τους, με την αιτιολογία ότι το όνομα αυτό αποτελεί «προσβολή για την κοινωνία».

Το δικαστήριο είχε επιβάλει μάλιστα να δοθεί το όνομα «Χελίν» -που είναι κοινό στη συγκεκριμένη περιοχή- στο κοριτσάκι, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011.

Το Εφετείο, εντούτοις, ανέτρεψε την ετυμηγορία του πρωτόδικου οργάνου, υποστηρίζοντας πως «ο Νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα της επιλογής ονόματος για τα παιδιά δίδεται αποκλειστικώς στον πατέρα και στη μητέρα τους» και «εάν το όνομα έχει ξένες ρίζες δεν είναι επιβεβλημένο να αλλάξει».

Η ονομασία «Κουρδιστάν» αποτελεί επί πολλές δεκαετίας ταμπού στην Τουρκία, καθώς οι κρατικές αρχές εκτιμούν πως αυτή αποτελεί ένα ηθικό στήριγμα για τον σκοπό υπέρ του οποίου μάχονται τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 15:23