Σε έντονο διάβημα προς την πρέσβειρα της Πολωνίας στη Μόσχα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Παρασκευή, μετά τους βανδαλισμούς σε τάφων σοβιετικών στρατιωτών στο πολωνικό χωριό Μιλεϊτσίτσε. Η ρωσική πλευρά απαίτησε να ληφθούν αυστηρά μέτρα και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι.

Νωρίτερα, το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ανέφερε, επικαλούμενο την αστυνομία, ότι 57 τάφοι στρατιωτών της σοβιετικής ένωσης βανδαλίστηκαν σε ένα κοιμητήριο που βρίσκεται στο χωριό αυτό της βορειοανατολικής Πολωνίας. Η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο και διεξάγει έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες που η πρέσβειρα της Πολωνίας, η Καταρίνα Πελτσίνκα-Νάλετς, καλείται στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Φωτογραφίες που δημοσίευσαν πολωνικά ΜΜΕ απεικονίζουν σπασμένες ταφόπλακες στο κοιμητήριο του Μιλεϊτσίτσε και σπασμένα πέτρινα κόκκινα αστέρια του σοβιετικού στρατού πεταμένα στο έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη βάση δεδομένων των πολωνικών αρχών για τα κοιμητήρια όπου κείτονται στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1.615 σοβιετικοί στρατιώτες έχουν κηδευτεί στο Μιλεϊτσίτσε σε ομαδικούς τάφους, ο καθένας από τους οποίους περιέχει τα λείψανα δεκάδων ανδρών του Κόκκινου Στρατού.

Η πολωνική αστυνομία ενημερώθηκε για τους βανδαλισμούς από τον δήμαρχο του χωριού την Τετάρτη. Οι δράστες τέτοιων πράξεων κινδυνεύουν εάν συλληφθούν να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως και κάθειρξης πέντε ετών με βάση το νόμο στην Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης