Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε Κινέζος ακτιβιστής, που προσπάθησε να τεκμηριώσει ότι οι ευτελείς κατασκευές κτιρίων οφείλονταν για πολλούς από τους θανάτους στον καταστροφικό σεισμό του 2008.

Επίσημα, ωστόσο, ο Ταν Ζουορέν κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κρατική εξουσία, με σχόλια τα οποία έκανε σε e- mail, σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 4 Ιουνίου 1989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι υποστηρικτές του και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι καταδικάστηκε επειδή σχεδίαζε να δημοσιεύσει μία ανεξάρτητη έκθεση για την κατάρρευση των σχολικών κτιρίων κατά τον σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 80.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 5.335 από τα χιλιάδες θύματα ήταν παιδιά, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται περίπου σε πέντε εκατομμύρια.

Ο δικηγόρος του Ζουορέν δήλωσε ότι ο πελάτης του θα κάνει έφεση και προσέθεσε ότι η ποινή που του επεβλήθη ήταν η αυστηρότερη προβλεπόμενη, ενώ έγινε ο πρώτος άνθρωπος την τελευταία δεκαετία που καταδικάζεται για ενέργειες που σχετίζονται με τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου, τα οποία η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να υποβαθμίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης