Στους 2.000 έφθασε ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν (2001), μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ανατολικό τμήμα της ασιατικής χώρας, με τις τελευταίες ενδείξεις να δείχνουν πως πρόκειται για μια «εκ των έσω επίθεση», δηλαδή εγκληματική ενέργεια από Αφγανό ένοπλο με αστυνομική ή στρατιωτική σχολή κατά στρατιώτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για την 52 επίθεση, τέτοιου τύπου, μέσα στο 2012. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας τεράστιο προβληματισμό στα αρμόδια κλιμάκια του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης του προέδρου, Hamid Karzai.

Η αποχώρηση των νατοϊκών στρατιωτών από το έδαφος του Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 συνοδεύεται από την κατάλληλη εκπαίδευση των σωμάτων Ασφαλείας της ασιατικής χώρας, με αποτέλεσμα οι ένοπλοι να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για τις επιθέσεις τους. Μάλιστα η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στο Αφγανιστάν (Isaf) είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων Ασφαλείας, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα της.

Δείτε το video…

«Θολό» το τοπίο με την επίθεση

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβάν σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του στρατού κοντά σε αφγανικό στρατόπεδο.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός έπεσε νεκρός από τα πυρά ενόπλου στην επαρχία Ουαρντάκ, με τρεις ακόμη Αφγανούς στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλους να τραυματίζονται. Αρχικά η Isaf άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια «εκ των έσω επίθεση», ωστόσο στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ακόμα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο στρατιώτης παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία για να διαπιστώσουμε τι συνέβη», τόνισε ο Adrian Bradshaw κορυφαίο στέλεχος της Isaf.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών υποστήριξε ότι ένας Αφγανός στρατιώτης έστρεψε το όπλο του κατά Αμερικανών, ανοίγοντας πυρ.

«Οι αρχικές αναφορές καταδεικνύουν ότι η επίθεση οφείλεται σε μια λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Αφγανούς και Αμερικανούς στρατιώτες», εξήγησε.

Στις 27 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. είχε ανακοινώσει ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν διαμορφώνεται στους 1.996. Σε αυτές τις απώλειες εντάσσονται τόσο οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης όσο και εκείνοι που υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ είχαν μεταφερθεί στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα στοιχεία για τους θανάτους στη διάρκεια των επιχειρήσεων:

• 1.066 μη Αμερικανοί στρατιώτες (εκ των οποίων 433 Βρετανοί στρατιώτες)
• Περίπου 20.000 άμαχοι
• Τουλάχιστον 10.000 Αφγανοί στρατιώτες
• Άγνωστος αριθμός ενόπλων

Κι όλα αυτά ενώ ολοκληρώθηκε πρόσφατα η απομάκρυνση των αμερικανικών ενισχύσεων (33.000 στρατιώτες) που είχαν σταλεί με εντολή του Barack Obama το 2009 στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης:
Αφγανιστάν: Άλλη μια φονική επίθεση «εκ των έσω», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 07:28
Αφγανιστάν: Επιστροφή στο σπίτι για Αμερικανούς στρατιώτες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 04:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης