Κίνα: Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο «Μπο»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, 09:31
Κίνα: Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο «Μπο»
Ο πρώην αρχηγός της κινεζικής αστυνομίας - που ενεπλάκη ως κεντρικό πρόσωπο στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της Κίνας των τελευταίων χρόνων - καταδικάστηκε με 15 χρόνια φυλάκιση, αν και αρχικά αντιμετώπιζε το φάσμα 20ετούς φυλάκισης. Ο Γουάνγκ Λιουν κρίθηκε ένοχος για «παράβαση του νόμου για ιδιοτελείς σκοπούς, κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία». Το σκάνδαλο συμπαρέσυρε και τον κορυφαίο πολιτικό Μπο Ξιλάι.

Το σκάνδαλο «Μπο» συμπαρέσυρε τόσο τον διάσημο πολιτικό άνδρα, που υπήρξε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Τσονκγκίνγκ, όσο και τη σύζυγό του, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία Βρετανού ομοσπονδιακού.

Η ετυμηγορία βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το πνεύμα του νόμου, σύμφωνα με τον δικαστή, ενώ ο συνήγορος του κατηγορουμένου δήλωσε πως η ποινή ήταν αναμενόμενη για τα δεδομένα των κινεζικών δικαστηρίων.

Ο Γουάνγκ αποδείχθηκε πως έλαβε το ποσό των 476 χιλιάδων δολαρίων για την αποφυλάκιση δύο καταδίκων, ενώ δύο αστυνομικοί της πόλης Τσονκγκίνγκ καταδικάστηκαν σε 5 και 11 χρόνια φυλάκισης, επειδή απέκρυψαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν τη σύζυγο του Μπο.

Όλο αυτό το παρασκήνιο έρχεται να «δέσει» στο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό της Κίνας λίγες εβδομάδες πριν από τη διοργάνωση του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Η αποχώρηση του Μπο Ξιλάι από την πολιτική πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μία μακρά διαδικασία πολιτικής δίκης εναντίον του.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, 10:17