Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν σήμερα Κυριακή ανθρώπινες αλυσίδες σε πόλεις της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, γύρω από πλατείες και άλλα εμβληματικά σημεία, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας. 

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε Βιτόρια, Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και στην Παμπλόνα της γειτονικής περιφέρειας Ναβάρα, κρατώντας κομμάτια από διάφορα υφάσματα. Πολλοί ήταν τυλιγμένοι με βασκικές σημαίες, στα χρώματα του κόκκινου, του άσπρου και του πράσινου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την πλατφόρμα υπέρ της ανεξαρτησίας Gure Esku Dago («Είναι στο χέρι μας»), ενώ είχε την υποστήριξη αποσχιστικών κομμάτων και δεκάδων προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και του αθλητισμού.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το δικαίωμα στις αποφάσεις μάς αφορά όλους και ότι έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε το μέλλον μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Pello Urizar, επικεφαλής της αποσχιστικής αριστερής συμμαχίας Bildu.

Ένα ειρηνικό κίνημα ανεξαρτησίας αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, εν μέρει εμπνευσμένο από τις ανάλογες κινητοποιήσεις στην Καταλονία, όπου τον περασμένο Νοέμβριο έγινε συμβολικό δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ένοπλη οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιθέσεις της τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο αρνείται να αφοπλιστεί, όπως απαιτούν οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: 
Πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες στο δημοψήφισμα της Καταλονίας
«Με εμένα στην εξουσία, κανείς δεν θα διασπάσει την ενότητα της χώρας»
Η βασκική οργάνωση ETA οδεύει στη «διάλυσή» της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης