Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Η παράταξη «Μαζί» («Ensemble») και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία μεταξύ των 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, απώλεσαν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, όπως και στον πρώτο γύρο, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες στον δεύτερο. Η αποχή αυξήθηκε ακόμα περισσότερο – υπολογίζεται πως κυμάνθηκε μεταξύ 53,5% και 54%. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ του 2017 (57,36%), αλλά εκτιμάται πως θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Le Monde

 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την παράταξη του Γάλλου Προέδρου λείπουν τουλάχιστον 40 έδρες για να φθάσει τις 289 που χρειαζόταν ώστε να κυβερνήσει μόνη της. Πρόκειται για τη μικρότερη σχετική πλειοψηφία της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, εγείρεται πάνω απ’ όλα το ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μπορεί ο κ. Μακρόν να κυβερνήσει και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν, ιδίως στις συντάξεις.

Στην αντιπολίτευση οι Νεοκομμουνιστές

Όσον αφορά τον επικεφαλής της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, φαίνεται πως δεν κέρδισε το στοίχημα να επιβάλει στον Γάλλο Πρόεδρο την αναγόρευσή του ως νέου πρωθυπουργού. Όμως, κατάφερε να μετατρέψει την Αριστερά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συμμαχία NUPES -που συσπειρώνει Σοσιαλιστές, Οικολόγους, Κομμουνιστές και τη Ριζοσπαστική Αριστερά- συνέτριψε αρκετές μορφές της παράταξης του κ. Μακρόν και εμπόδισε τον Πρόεδρο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πετύχαμε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει πριν λιγότερο από έναν μήνα, ο οποίος ήταν να ηττηθεί ο κ. Μακρόν», είπε ο κ. Μελανσόν, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «αλαζονεία».

Πανηγυρίζει η Ακροδεξιά

Στόχος της Ακροδεξιάς ήταν να φθάσει τους τουλάχιστον 15 βουλευτές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Κατά τις προβλέψεις, όμως, ο Εθνικός Συναγερμός ενδέχεται να καταλάβει εξαπλάσιες έδρες.

Η Μαρίν Λεπέν, που επανεξελέγη στο Πα ντε Καλαί (βόρεια), υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «αυστηρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση.

Εκτός… σημαίνουσες προσωπικότητες του Προέδρου

Πολλές σημαίνουσες μορφές της προεδρικής παράταξης γνώρισαν οδυνηρές ήττες, όπως ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Κριστόφ Καστανέρ.

Τρεις υπουργοί -η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας)- είχαν την ίδια τύχη και αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επηρεαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Τουρκίας από τις γαλλικές εκλογές. Ο Εμανουέλ Μακρόν στη νέα και τελευταία του θητεία θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο, και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι γνωστός για τη φιλελληνική στάση του, ενώ πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία και ο πολιτικός έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επόμενη ημέρα για τον γαλλικό Τύπο

«Το χαστούκι» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Liberation, που υπογραμμίζει την ήττα της υπουργού Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και «πυλώνες» της πλειοψηφίας όπως ο Κριστόφ Καστανέρ ή ο Ρίτσαρντ Φεράντ.

Η εφημερίδα Les Echos έβαλε, επίσης, τον Εμανουέλ Μακρόν στο πρωτοσέλιδο με το κεφάλι σκυμμένο σε μαύρο φόντο. «Ο σεισμός» τιτλοφορεί η οικονομική εφημερίδα βλέποντας στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου την αριστερή συμμαχία «πρώτο αντίπαλο».

«Στη δοκιμασία μιας ακυβέρνητης Γαλλίας» γράφει, από την πλευρά της, η Le Figaro, η οποία κάνει λόγο για «μακελειό μεταξύ των υπουργών και των στοιχείων της πλειοψηφίας» και «άλμα στο άγνωστο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Le Parisien. «Ακυβέρνητο» τιτλοφορείται η περιφερειακή εφημερίδα. «Οκτώ εβδομάδες μετά την επανεκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει τη Γαλλία» προειδοποιεί η εφημερίδα. «Σχετική πλειοψηφία και απόλυτη αμφιβολία» συνοψίζει η La Voix du Nord.

Μία από τις ελάχιστες εφημερίδες που δεν έκαναν τίτλο για την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν είναι, αναμφίβολα, η L’Humanité. Η εφημερίδα βλέπει έναν «πολιτικό σεισμό στη Βουλή» και προτιμά να αναδείξει την ανακάλυψη της Αριστεράς. «Η Αριστερά σε ισχύ» διαβάζουμε σχετικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης