To Βατικανό θα δεχθεί, όπως όλα δείχνουν τον νέο πρέσβη της Γαλλίας παρά την Αγία Έδρα, μετά από σειρά αντιδράσεων που συνδέονταν με την σεξουαλική του ταυτότητα, όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο Γάλλος διπλωμάτης ιταλικής καταγωγής Λοράν Στεφανινί είχε επιλεγεί πριν από τέσσερις μήνες από την γαλλική κυβέρνηση ως νέος πρέσβης στο Βατικανό ωστόσο η Αγία Έδρα είχε αφήσει να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά της και δεν είχε κάνει δεκτά, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, τα διαπιστευτήριά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος του γαλλικού και ιταλικού τύπου, η στάση αυτή εξηγείται με την σεξουαλική ταυτότητα του Στεφανινί και με το ότι δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η υπόθεση είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, δεδομένης και της νέας θέσης του πάπα Φραγκίσκου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και των προσωπικών ελευθεριών.

Λίγο μετά την εκλογή του, ο ποντίφικας επιστρέφοντας από ταξίδι στην Βραζιλία, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν άνθρωπο, αν είναι γκέι και αναζητά τον Κύριο με καλή θέληση;».

Η εφημερίδα της Ρώμης θεωρεί ότι το Παρίσι και η Αγία Έδρα «αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα» και πως επίκειται η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του Στεφανινί. Καθοριστικό ρόλο, θεωρείται ότι έπαιξαν και συγκεκριμένες διαλλακτικές κινήσεις από μέρους της γαλλικής κυβέρνησης και του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα απένειμε στην Κούβα το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον καθολικό καρδινάλιο Ορτέγκα, ο υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό της Ρενς, όπου εγκαινίασε μια σειρά από νέα βιτρό, ενώ την Κυριακή θα παρευρεθεί στο Βατικανό ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Στεφανινί τις περασμένες εβδομάδες συναντήθηκε με τον Ποντίφικα, με τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε μακρά και αναλυτική συνομιλία σε εγκάρδιο κλίμα. Πριν από την λήξη της συνάντησης, ο Γάλλος διπλωμάτης και ο Αργεντινός πάπας φέρονται να συμπροσευχήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης