Βατικανό: Θα δεχτεί τελικά τον ομοφυλόφιλο πρέσβη της Γαλλίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, 19:12
Βατικανό: Θα δεχτεί τελικά τον ομοφυλόφιλο πρέσβη της Γαλλίας
To Βατικανό θα δεχθεί, όπως όλα δείχνουν τον νέο πρέσβη της Γαλλίας παρά την Αγία Έδρα, μετά από σειρά αντιδράσεων που συνδέονταν με την σεξουαλική του ταυτότητα, όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο Γάλλος διπλωμάτης ιταλικής καταγωγής Λοράν Στεφανινί είχε επιλεγεί πριν από τέσσερις μήνες από την γαλλική κυβέρνηση ως νέος πρέσβης στο Βατικανό ωστόσο η Αγία Έδρα είχε αφήσει να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά της και δεν είχε κάνει δεκτά, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, τα διαπιστευτήριά του.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος του γαλλικού και ιταλικού τύπου, η στάση αυτή εξηγείται με την σεξουαλική ταυτότητα του Στεφανινί και με το ότι δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η υπόθεση είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, δεδομένης και της νέας θέσης του πάπα Φραγκίσκου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και των προσωπικών ελευθεριών.

Λίγο μετά την εκλογή του, ο ποντίφικας επιστρέφοντας από ταξίδι στην Βραζιλία, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν άνθρωπο, αν είναι γκέι και αναζητά τον Κύριο με καλή θέληση;».

Η εφημερίδα της Ρώμης θεωρεί ότι το Παρίσι και η Αγία Έδρα «αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα» και πως επίκειται η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του Στεφανινί. Καθοριστικό ρόλο, θεωρείται ότι έπαιξαν και συγκεκριμένες διαλλακτικές κινήσεις από μέρους της γαλλικής κυβέρνησης και του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα απένειμε στην Κούβα το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον καθολικό καρδινάλιο Ορτέγκα, ο υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό της Ρενς, όπου εγκαινίασε μια σειρά από νέα βιτρό, ενώ την Κυριακή θα παρευρεθεί στο Βατικανό ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Στεφανινί τις περασμένες εβδομάδες συναντήθηκε με τον Ποντίφικα, με τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε μακρά και αναλυτική συνομιλία σε εγκάρδιο κλίμα. Πριν από την λήξη της συνάντησης, ο Γάλλος διπλωμάτης και ο Αργεντινός πάπας φέρονται να συμπροσευχήθηκαν.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, 19:32