Το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε να ανασταλούν άδειες εξαγωγής όπλων παραγόμενων στο καντόνι της Βαλονίας στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο χθες.

Κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας διαδικασίας, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να ανασταλούν άδειες εξαγωγές όπλων από τη Βαλονία που προορίζονταν για την εθνική φρουρά του βασιλείου, εξαιτίας ανησυχιών για δυνητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βελγικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει και ακόμη και να ακυρώνει διοικητικές πράξεις.

Οι εξαγωγές των όπλων που προγραμματίζονταν θα είχαν αμετάκλητες συνέπειες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες διότι η Σαουδική Αραβία «εμπλέκεται άμεσα» στη σύρραξη στην Υεμένη, εξήγησε το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασής του να αναστείλει τις άδειες.

Η δικαιούχος των αδειών, η FN Herstal, εδρεύει κοντά στη Λιέγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαλονία είχε ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει εξαγωγές όπλων που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε βελγικά ΜΜΕ.

Πάντως, το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μη κυβερνητικών οργανώσεων να ανασταλούν εξαγωγές της CMI Defence (σ.σ. Cockerill Maintenance & Ingénierie Défense, μετονομάστηκε σε John Cockerill Group) στη Σαουδική Αραβία.

Η εταιρεία αυτή παράγει ιδίως πυργίσκους με πολυβόλα ή πυροβόλα 25-120 χιλιοστών προς χρήση σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα ως ελαφριά άρματα μάχης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης