Βέλγιο: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε πέντε από τους συλληφθέντες

Βέλγιο: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε πέντε από τους συλληφθέντες
Κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε προσώπων στο Βέλγιο, ενώ τρεις εξ αυτών τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, μία ημέρα μετά την εξάρθρωση ενός πυρήνα που σύμφωνα με τις αρχές προετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Ένα από τα τρία πρόσωπα που τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση είναι ο φερόμενος τζιχαντιστής που επέζησε από τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ φαν ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν «ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους». Στους υπόλοιπους οκτώ ανθρώπους που συνελήφθησαν την Πέμπτη δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Βελγικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο επιζών της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του Βερβιέ είναι ο Μαρουάν Τ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντιντιέ ντε Κεβί, τον οποίο επικαλούνται οι εφημερίδες του ομίλου Sudpresse, ο άνδρας αρνείται την εμπλοκή του στη σχεδιαζόμενη επίθεση καθώς και το ότι έχει ταξιδέψει στη Συρία, εξηγώντας ότι βρισκόταν στο σημείο της επιχείρησης επειδή συμμετείχε σε διακίνηση ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ λογαριασμοί τζιχαντιστών στο Twitter αναφέρουν ότι οι δύο νεκροί στη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας είναι ο Ραντουάν Χακάουι και Ταρέκ Ζαντούν.

Ο δημοσιογραφικός όμιλος Sudpresse κάνει λόγο για περίπου τα ίδια ονόματα: Ρεντουάν Χατζάουι και Ταρίκ Ζανταούν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τους δύο νέους του Βερβιέ οι οποίοι είχαν πάει στη Συρία και είχαν επιστρέψει στην πόλη τους έπειτα από έκκληση της οικογένειάς τους.

Στο μεταξύ οι δύο Βέλγοι που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρομοκρατικό αυτό πυρήνα συνελήφθησαν στην ανατολική Γαλλία την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς την Ιταλία, δήλωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Σιπτ, δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Οι δύο ύποπτοι έφυγαν από το Βέλγιο αμέσως μετά την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης στο Βερβιέ.

Τα πρόσωπα αυτά, «που ήθελαν να μεταβούν στην Ιταλία», συνελήφθησαν στην περιοχή Σαμπερί, της ανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική αστυνομική πηγή.

«Προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα την ώρα που οι τελωνιακοί λάμβαναν το σήμα που είχε στείλει το Βέλγιο και άρα συνελήφθησαν», πρόσθεσε μια δεύτερη αστυνομική πηγή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015, 21:43