Νέα έρευνα ανακάλυψε πως το Βέλγιο παραβίασε τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Συρίας με την εξαγωγή της βάσης στοιχείων για την παραγωγή του θανατηφόρου χημικού όπλου Σαρίν στη χώρα αυτή, σύμφωνα με αποκάλυψη του Bellingcat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα από τα βελγικά τελωνεία εναντίον τριών φλαμανδικών εταιρειών σε σχέση με τις εξαγωγές του χημικού στοιχείου, σύμφωνα με το Ποινικό Δικαστήριο της Αμβέρσας.

Από την ισχύ των οικονομικών αντιποίνων το 2013, οπότε απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές στη Συρία ισοπροπανίου, αποκαλύφθηκε πως βελγικές εταιρείες έχουν εξαγάγει 96 τόνους του χημικού αυτού στοιχείου στη Συρία.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως το Σαρίν «είχε πάλι χρησιμοποιηθεί από τη συριακή κυβέρνηση στην επίθεση στο Khan Shaykhun πριν από έναν χρόνο», όταν είχε προκληθεί αμερικανικός βομβαρδισμός ως αντίποινα, με πυραύλους Τόμαχοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ιστοσελίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν γίνει εξαγωγές του στοιχείου για τη δημιουργία του φονικού αερίου, σε μεγάλες ποσότητες και από πολλές άλλες χώρες, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη και την Τουρκία.

Πληροφορίες από ahvalnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης