Βέλγιο: Νέα μονάδα ταχείας αντίδρασης αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 01:19
Βέλγιο: Νέα μονάδα ταχείας αντίδρασης αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας
Οι δύο μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Βελγίου και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας για τη χώρα θα προστατεύονται από μία νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα στους κόλπους της αστυνομίας που θα είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη κτιρίων όπως πρεσβείες, δικαστήρια και πυρηνικά εργοστάσια» δήλωσε η Αν-Λορ Μουλινιό, η εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν.

Η νέα μονάδα θα αποτελείται από περίπου 1.600 αξιωματικούς της αστυνομίας και θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών μηνών.

Τα πυρηνικά εργοστάσια του Ντουλ, κοντά στην Αμβέρσα και του Τιάνζ, στην περιοχή της Λιέγης, έχουν τεθεί υπό τη φύλαξη 140 στρατιωτών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας που αποφασίστηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στα τέλη του περασμένου έτους. Τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου.

Αξιωματικοί των βελγικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τονίσει κατ' επανάληψη ότι η παρουσία στρατιωτών στους δρόμους δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον.

Τον Φεβρουάριο, ο βελγικός Τύπος αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς που ερευνούσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ανακάλυψαν ότι βελγικοί τζιχαντιστικοί πυρήνες κατασκόπευαν «ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του πυρηνικού τομέα στο Βέλγιο». Ένα βίντεο που κατασχέθηκε τον Νοέμβριο του 2015 σε μια έρευνα που έγινε στις Βρυξέλλες περιείχε εικόνες, διάρκειας περίπου 10 ωρών, από το σπίτι αυτού του προσώπου στη Φλάνδρα. Το βίντεο βρέθηκε στο σπίτι του Μοχαμάντ Μπακαλί, ο οποίος έχει εκδοθεί στη Γαλλία και κατηγορείται για δολοφονίες και συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας εκμετάλλευσης των σταθμών πυρηνικής ενέργειας Engie Electrabel υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας «δεν είναι μια απάντηση σε μια συγκεκριμένη απειλή» προσθέτοντας ότι «σχεδιάζεται εδώ και μήνες και αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας για τη βελτίωση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 01:22